Με το άγγιγμα των δαχτύλων σου τα δεδομένα των πολικών πάγων

alt
alt
Ακολουθώντας τον Cryosat
Δεδομένα για τους πολικούς πάγους με το άγγιγμα του δακτύλου σας
4 January 2012
Ανακαλύψτε την αποστολή της ESA CryoSat και τις μετρήσεις που συγκεντρώνει καθημερινά μέσα από μία νέα εφαρμογή. Ο δορυφόρος CryoSat πραγματοποιεί μετρήσεις του πάχους των πάγων που σκεπάζουν τις πολικές θάλασσες, τη Γροιλανδία και την Ανταρκτική.

Μία νέα εφαρμογή για το iPhone και το iPad, με το όνομα
CryoSatApp, είναι πλέον διαθέσιμη από το AppStore της Apple. Η εφαρμογή CryoSatApp προσφέρει πρόσβαση σε τέσσερις ενότητες: την περιγραφή της αποστολής του δορυφόρου, ένα τρισδιάστατο μοντέλο του δορυφόρου, την απεικόνιση της τροχιά και των μετρήσεων του.

Στην πρώτη ενότητα, οι χρήστες μπορούν εύκολα να βρουν πληροφορίες για την αποστολή CryoSat, εικόνες και βίντεο, παλαιότερα νέα και μία παρουσίαση του πως ο δορυφόρος στέλνει πίσω στη Γη τις μετρήσεις που συγκεντρώνει.

Το τρισδιάστατο μοντέλο επιτρέπει στους χρήστες να μάθουν τόσο πως είναι κατασκευασμένος ο δορυφόρος, όσο και να ανακαλύψουν τα επιστημονικά όργανα με τα οποία είναι εξοπλισμένος - για παράδειγμα, το ραντάρ που χρησιμοποιείται για τις μετρήσεις του πάχους των πολικών πάγων.

Πληροφορίες για τη θέση του CryoSat, καθώς και τη ορατότητά του από επιλεγμένους επίγειους σταθμούς ανανεώνονται κατά τακτά διαστήματα. Οι χρήστες μπορούν να βρουν επίσης τη θέση του δορυφόρου σε σχέση με τη γεωγραφική τους θέση, όπως αυτή προσδιορίζεται από το iPhone ή το iPad τους.

alt
alt
Η κατανομή πάγου κατά μήκος της τροχιάς του CryoSat
Αυτό όμως που κάνει τη συγκεκριμένη εφαρμογή ξεχωριστή είναι η πρόσβαση που προσφέρει στις μετρήσεις του δορυφόρου CryoSat. Προσφέρει μία εικόνα του πάγου που καλύπτει μία περιοχή μέσα από την κατακόρυφη τομή του.

Το σύνολο των γεωφυσικών παραμέτρων που καλύπτουν τα δεδομένα που συγκεντρώνει ο CryoSat απεικονίζονται στην οθόνη με το άγγιγμα ενός δακτύλου. Οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν μία τροχιά από μία συγκεκριμένη μέρα και να δουν την κατανομή του πάγου κατά μήκος της.

Πρόκειται για ένα πολύτιμο εργαλείο για φοιτητές και επιστήμονες που χρησιμοποιούν δεδομένα του δορυφόρου CryoSat.


alt
alt
O Cryosat σε τρεις διαστάσεις
Η ESA έχει υιοθετήσει μία νέα πολιτική για τα δεδομένα που συγκεντρώνουν δορυφόροι παραρήτησης της Γης, η οποία περιλαμβάνει ελεύθερη πρόσβαση σε δορυφορικά δεδομένα.

Από την εκτόξευσή του, τον Απρίλιο του 2010, ο δορυφόρος CryoSat-2 συγκεντρώνει δεδομένα τα οποία θα μας επιτρέψουν να αποκτήσουμε μία βαθύτερη κατανόηση της σχέσης μεταξύ των πάγων και του κλίματος της Γης.

Τον Ιούνιο του 2011, ολοκληρώθηκε ο πρώτος χάρτης της Ανταρκτικής, ο οποίος απεικονίζει το πάχος του πάγου που την καλύπτει. Τα επόμενα χρόνια θα παρακολουθεί τις επιπτώσεις που έχει η κλιματική αλλαγή στον πολικό πάγο.


Μια φορά κι ένα καιρό...

Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2012 6:17 μμ |

Μια φορά κι ένα καιρό, πριν 1000 χρόνια, ήτανε ένα μεγάλο άστρο στον γειτονικό γαλαξία Μικρό Μαγγελανικό Νέφος, όπως το λέμε στο νότιο ημισφαίριο και ξαφνικά, τινάχτηκε στον αέρα. Αν και όχι τόσο ξαφνικά, όπως έχουμε εξηγήσει σε ανάλογες περιπτώσεις για τη ζωή των άστρων. Η φωτογραφία είναι σύνθεση Χ ray-optical, από το διαστημόπλοιο-τηλεσκόπιο Chandra, που φωτογραφίζει στην ακτινοβολία Χ από το 1999, λίγο χρόνο μετά την απογείωσή του, αλλά και στο οπτικό φάσμα από το Hubble. Η φωτογραφία είναι εμπλουτισμένη από πρόσθετη επεξαργασία στο εσωτερικό του πλανητικού νεφελώματος ΕΟ102, όπου ενώ δείχνει στρογγυλό σχεδόν από μπροστά και επίπεδο, στην πραγματικότητα είναι κυλινδρικό με μεγάλη έκταση προς τα πίσω. Βρίσκεται 190.000 έτη φωτός μακριά μας και έχει έκτααη 150 έτη φωτός. Είναι εντυπωσιακά τα υπολείμματα του άστρα, αν και μεγάλης αξίας αφού μέσα σε αυτήν τη σκόνη θα γεννηθούν εκατομμύρια νέα άστρα.

http://chandra.harvard.edu/photo/2009/e0102/e0102.jpg

Tags: φύση , σχέσεις , τέχνη , αγάπη , Πίστη , ομορφιά , γιορτές , όνειρα , διάστημα , επιστήμη , θρησκεία , αστρονομία , έρωτας , Ενημέρωση , Ελλάδα , Video , μουσική , άνθρωπος , κοινωνία , ΙΣΤΟΡΙΑ , Πολιτική

Ο ουρανός και οι πλανήτες από 2 έως 8-1-2012

Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2012 8:14 πμ |

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου


Τρίτη, 3 Ιανουαρίου
alt
Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου

Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου

Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου

Σάββατο, 7 Ιανουαρίου

Κυριακή, 8 Ιανουαρίου


alt
Η σελήνη σε αύξουσα φάση, όπως θα φαίνεται όλη αυτήν την εβδομάδα. Η φωτογραφία είναι του Παναγιώτη Ευσταθιάδη, τραβηγμένη με τηλεσκόπιο Celestron Nexstar 6 Se και την Canon 350D.
Θέλετε να μυηθείτε στο χώρο της αστροφωτογραφίας; Συμβουλευθείτε το βιβλίοΑστροφωτογραφία(εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης) και αποκτήστε τις κατάλληλες γνώσεις για να φωτογραφίσετε το ηλιακό μας σύστημα και πέρα από αυτό).
 
ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑTags: σχέσεις , περιβάλλον , αγάπη , Πίστη , ομορφιά , γιορτές , όνειρα , διάστημα , ταξίδι , επιστήμη , θρησκεία , αστρονομία , έρωτας , Ενημέρωση , Video , μουσική , άνθρωπος , κοινωνία , σκέψεις , ΙΣΤΟΡΙΑ , Πολιτική

Χρόνια Πολλά από τη Σουηδία

Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου 2012 9:45 πμ |

LPOD-Jan6-11.jpg

Χρόνια Πολλά από την παγωμένη Στοκχόλμη, τη Βενετία του Βορρά.

Tags: σχέσεις , περιβάλλον , αγάπη , Πίστη , ομορφιά , γιορτές , διάστημα , ταξίδι , επιστήμη , θρησκεία , αστρονομία , έρωτας , Ενημέρωση , Ελλάδα , Video , μουσική , άνθρωπος , κοινωνία , σκέψεις , ΙΣΤΟΡΙΑ , Πολιτική

-----------------------Ευτυχισμένος ο Νέος Χρόνος 2012--------------------------

Κυριακή, 1 Ιανουαρίου 2012 0:24 πμ |
2012.JPG
Tags: φύση , σχέσεις , περιβάλλον , τέχνη , αγάπη , Πίστη , ομορφιά , γιορτές , διάστημα , επιστήμη , αστρονομία , έρωτας , Ενημέρωση , Ελλάδα , Video , μουσική , άνθρωπος , κοινωνία , σκέψεις , ΙΣΤΟΡΙΑ , Πολιτική

Χαρούμενο και Ειρηνικό το Νέο Έτος 2012

Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2011 10:30 πμ |
LPOD-Dec25-12.jpg
Tags: σχέσεις , περιβάλλον , αγάπη , Πίστη , ομορφιά , γιορτές , όνειρα , διάστημα , επιστήμη , θρησκεία , αστρονομία , έρωτας , Ενημέρωση , Ελλάδα , Video , μουσική , άνθρωπος , κοινωνία , σκέψεις , ΙΣΤΟΡΙΑ , Πολιτική

Οι Αστρονομικές Εκπλήξεις του 2012

Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2011 7:23 μμ |Οι Αστρονομικές Εκπλήξεις του 2012

Της Αστροφυσικού Ελένης Χατζηχρήστου

Το 2012 μας επιφυλάσσει θεαματικά αστρονομικά γεγονότα που συχνά συνδυάζουμε με όμορφα ταξίδια σε όλες τις γωνιές του κόσμου.
Ξεκινάμε από την Δακτυλιοειδή Ηλιακή Έκλειψη που θα συμβεί την 20η Μαίου 2012. Μια τέτοια σχετικά σπάνια μορφή έκλειψης έχουμε όταν ο Ήλιος και η Σελήνη ευθυγραμμίζονται και το φαινόμενο μέγεθος της Σελήνης είναι μικρότερο από εκείνο του ηλιακού δίσκου. Τότε η Σελήνη σκεπάζει τον Ήλιο αλλά γύρω από τον Σεληνιακό δίσκο απομένει ένας φωτεινός δακτύλιος. Το τοπίο γεμίζει τότε από απίθανους συνδυασμούς σκιάς και φωτός και τα συνηθισμένα αντικείμενα παίρνουν ασυνήθιστα χρώματα. Αυτό το εντυπωσιακό θέαμα θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τον ερχόμενο Μάιο από διάφορες περιοχές του κόσμου: τις παράκτιες περιοχές της Κίνας, τη νότια Ιαπωνία, τις δυτικές ΗΠΑ και Καναδά. Η μέγιστη διάρκεια ολικότητας θα είναι 5 λεπτά και 46.3 δευτερόλεπτα σε κάποιες περιοχές του βόρειου Ειρηνικού Ωκεανού.

alt
Εικ1.1: Η διαδρομή της ηλιακής έκλειψης της 20ης Μαίου 2012. Εκτός από την κεντρική περιοχή (η σκοτεινή κηλίδα της εικόνας) όπου θα φαίνεται ως δακτυλιοειδής, σε ακτίνα χιλιάδων χιλιομέτρων γύρω από αυτή την περιοχή η έκλειψη θα φαίνεται ως μερική. (Περισσότερες πληροφορίες στο: http://eclipse.gsfc.nasa.gov/).
Όταν ο Ήλιος η Γη και η Σελήνη ευθυγραμμίζονται πλήρως και το μέγεθος του Σεληνιακού δίσκου φαίνεται μεγαλύτερο από εκείνο του Ηλιακού δίσκου, έχουμε μια ολική ηλιακή έκλειψη. Η σκιά της Σελήνης προβάλλεται στον πλανήτη μας σε μια σχετικά μικρή περιοχή και καθώς η Γη περιστρέφεται η περιοχή αυτή μετακινείται σχηματίζοντας μια σκοτεινή διαδρομή πάνω στην υδρόγειο. Γύρω από την περιοχή της «ολικότητας» εκτείνεται μια πολύ μεγαλύτερη περιοχή «μερικότητας», όπου οι παρατηρητές βλέπουν μόνον ένα μέρος του Ήλιου να καλύπτεται από τον Σεληνιακό δίσκο.
Στις 13-14 Νοεμβρίου 2012 αναμένεται μια ολική ηλιακή έκλειψη ορατή από το νότιο ημισφαίριο της Γης. Η ολικότητα θα φαίνεται από την βόρεια Αυστραλία και το νότιο Ειρηνικό Ωκεανό. Η μεγαλύτερη διάρκεια ολικότητας θα είναι 4 λεπτά και 2 δευτερόλεπτα, ορατή από τα διεθνή ύδατα 2000 χλμ. ανατολικά της Νέας Ζηλανδίας και 9600 χλμ δυτικά της Χιλής. Οι βόρειες περιοχές της Νέας Ζηλανδίας θα εκτεθούν σε μερική ηλιακή έκλειψη όπου το 60-80% του ηλιακού δίσκου θα καλύπτεται από τη σκιά της Σελήνης. Μερική ηλιακή έκλειψη θα δουν επίσης περιοχές της κεντρικής Χιλής. Υπάρχουν σχέδια για την ανάπτυξη ενός «στόλου» 10 αερόστατων που θα δώσουν τη μοναδική ευκαιρία σε 200 τυχερούς θεατές να θαυμάσουν την ολική ηλιακή έκλειψη πάνω από τις περιοχές Cairns και Port Douglas της Αυστραλίας.

alt
Εικ1.2: Η διαδρομή της ηλιακής έκλειψης της 13ης-14ης Νοεμβρίου 2012. Εκτός από την κεντρική περιοχή (η σκοτεινή κηλίδα της εικόνας) όπου η έκλειψη θα είναι ολική, σε ακτίνα χιλιάδων χιλιομέτρων γύρω από αυτή την περιοχή η έκλειψη θα φαίνεται ως μερική. (Περισσότερες πληροφορίες στο: http://eclipse.gsfc.nasa.gov/).
Τα αμέσως επόμενα χρόνια περιμένουμε μια ολική ηλιακή έκλειψη το Νοέμβριο 2013, τον Μάρτιο 2015 και 2016, μια δακτυλιοειδή έκλειψη τον Φεβρουάριο 2017, μια ολική ηλιακή έκλειψη τον Ιούλιο 2017 και 2019, μια δακτυλιοειδή έκλειψη τον Δεκέμβριο 2019 και Ιούνιο 2020 και τέλος μια ολική ηλιακή έκλειψη τον Δεκέμβριο 2020.

alt
Εικ1.3: Μια ηλιακή έκλειψη.
Ας μείνουμε στο 2012 για να δούμε μερικά ακόμη ενδιαφέροντα αστρονομικά φαινόμενα.
Στις 5 Ιουνίου 2012 θα έχουμε ηλιακή διέλευση ή διάβαση (transit) της Αφροδίτης. Αυτό είναι ένα σχετικά σπάνιο αλλά προβλέψιμο φαινόμενο και συμβαίνει όταν ένας από τους εσωτερικούς πλανήτες (Ερμής ή Αφροδίτη) ευθυγραμμιστεί με τον Ήλιο ως προς τον γήινο παρατηρητή ή ακριβέστερα όταν ο πλανήτης αυτός φαίνεται να περνάει μπροστά από τον Ηλιακό δίσκο. Οι διαβάσεις της Αφροδίτης συμβαίνουν κάθε 243 χρόνια με την εξής ακολουθία: ένα ζεύγος διαβάσεων που απέχουν κατά 8 χρόνια μεταξύ τους, μετά από 121.5 χρόνια ακολουθεί ένα νέο ζεύγος διαβάσεων που και πάλι απέχουν κατά 8 χρόνια, και μετά από 105.5 χρόνια ακολουθεί ένα ακόμη ζεύγος διαβάσεων (που απέχουν και πάλι κατά 8 χρόνια μεταξύ τους). Το τελευταίο ζεύγος διαβάσεων ήταν τον Δεκέμβριο 1874 και τον Δεκέμβριο 1882. Η τελευταία διάβαση της Αφροδίτης ήταν στις 8 Ιουνίου 2004 ξεκινώντας το νέο ζεύγος που θα ολοκληρωθεί με τη διάβαση της 5ης Ιουνίου 2012. Το επόμενο ζεύγος διαβάσεων θα σημειωθεί στις 11 Δεκεμβρίου 2117 και (μετά από 8 χρόνια) τον Δεκέμβριο 2125.

alt
Εικ1.4: Τα σημεία της Γης από τα οποία θα είναι ορατή η διάβαση της Αφροδίτης είτε κατά την ανατολή (όπως στη χώρα μας) είτε κατά τη δύση του Ήλιου. 

Tags: σχέσεις , περιβάλλον , αγάπη , Πίστη , ομορφιά , γιορτές , όνειρα , διάστημα , επιστήμη , θρησκεία , αστρονομία , έρωτας , Ενημέρωση , Ελλάδα , Video , μουσική , άνθρωπος , κοινωνία , σκέψεις , ΙΣΤΟΡΙΑ , Πολιτική

Λίγες Ημέρες Πριν Πεθάνει Ένα Άστρο

Δευτέρα, 26 Δεκεμβρίου 2011 12:01 πμ |Λίγες Ημέρες Πριν Πεθάνει ένα Άστρο

Της Αστροφυσικού Ελένης Χατζηχρήστου

Οι επιστήμονες ψάχνουν για ένα είδος προειδοποίησης που στέλνουν τα άστρα που βρίσκονται στα τελευταία στάδια της ζωής τους, πριν εκραγούν. Χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Large Binocular Telescope που βρίσκεται στην Αριζόνα, έγινε μια ενδελεχής επισκόπηση 25 κοντινών γαλαξιών για την πιθανή παρουσία άστρων που «αναβοσβήνουν» με ασυνήθιστο τρόπο, κάτι που δείχνει ότι πλησιάζουν στο τέλος της ζωής τους. Επειδή είναι εντελώς απίθανο να παρακολουθούμε ένα άστρο για πολλά χρόνια πριν εκραγεί, είναι στατιστικά πιο πιθανό να συμβεί αυτό αν παρατηρήσουμε όλα τα μεταβλητά άστρα ενός μεγάλου αριθμού γαλαξιών, εντοπίζοντας εκείνα που εκπέμπουν παράξενα σήματα.

alt
Εικ2.1: Εικόνα του υπερκαινοφανή στο γαλαξία Μ51, από το τηλεσκόπιο Large Binocular Telescope (Credit: Image courtesy of Ohio State University).

Η επισκόπηση κράτησε τρία ολόκληρα χρόνια και από όλα τα άστρα που καταγράφηκαν υπήρχε ένα μόνο διπλό άστρο που τελικά εξερράγη σαν υπερκαινοφανής, το οποίο βρίσκεται στον γαλαξία-Δίνη (γνωστό και ως Μ51). Ο γαλαξίας αυτός βρίσκεται πολύ κοντά στο άστρο Alkaid στην ουρά της Μεγάλης Άρκτου και μπορούμε εύκολα να τον δούμε με ένα μικρό τηλεσκόπιο ή ακόμη και με ένα καλό ζευγάρι κιάλια.

Το διπλό σύστημα άστρων αρχικά αποτελούνταν από ένα μπλε άστρο και ένα λαμπρότερο κόκκινο. Ενώ οι επιστήμονες κατέγραφαν τις αυξομειώσεις της λαμπρότητας του κόκκινου άστρου, τελικά εξερράγη εντελώς απροειδοποίητα το μπλε άστρο το καλοκαίρι του 2011 (και πήρε το όνομα 2011dh). Η πρώτη φορά που ανιχνεύθηκε η έκρηξη ήταν στις 31 Μαίου και ο υπερκαινοφανής είναι ακόμη ορατός στα τηλεσκόπια. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι όταν τα αποτελέσματα της έκρηξης καταλαγιάσουν θα μπορούμε και πάλι να δούμε το κόκκινο άστρο το οποίο πιθανότατα δεν επηρεάστηκε από την έκρηξη.

alt
Εικ2.2: Ο γαλαξίας Μ51 με τον συνοδό του NGC5195, με τον οποίο αλληλεπιδρά βαρυτικά.

Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι στον ίδιο γαλαξία, που βρίσκεται σε απόσταση 31 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη, ένας ακόμη υπερκαινοφανής εξερράγη πριν από έξι χρόνια, και ένας τρίτος το 1994. Αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο, τρεις υπερκαινοφανείς στον ίδιο γαλαξία μέσα σε 17 χρόνια!

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα αυτής της έρευνας θα μπορούσαμε να ανιχνεύσουμε τουλάχιστον ένα άστρο το χρόνο το οποίο παρουσιάζει εμφανείς ενδείξεις για το επερχόμενο τέλος του. Οι επιστήμονες μάλιστα πιστεύουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένα σήματα στην επιφάνεια ενός άστρου που δείχνουν εάν αυτό θα εκραγεί ως υπερκαινοφανής ή θα συρρικνωθεί σε μια μαύρη τρύπα. Βέβαια το τέλος του δικού μας ήλιου αναμένεται πολύ λιγότερο εντυπωσιακό, αφού ο ήλιος μας έχει μόνο το 10% της μάζας του άστρου που τελικά έγινε ο υπερκαινοφανής 2011dh.

alt
Εικ2.3: Η εσωτερική δομή του γαλαξία-Δίνη εμφανίζει δύο ασυνήθιστους δακτυλίους σκόνης, σχεδόν κάθετους μεταξύ τους και τουλάχιστον ένα «κώνο ιονισμού» κάθετο στο μεγαλύτερο δακτύλιο σκόνης.

Ο γαλαξίας-Δίνη ανακαλύφθηκε τον Οκτώβριο του 1773 από τον Charles Messier (και αποτέλεσε το 51ο αντικείμενο του καταλόγου του, εξ' ου και η ονομασία Μ51). Ήταν επίσης ο πρώτος γαλαξίας που αναγνωρίστηκε ως σπειροειδής. Έχει ακτίνα 38.000 έτη φωτός και η μάζα του εκτιμάται στα 160 δισεκατομμύρια ηλιακές μάζες. Πιθανολογείται ότι στο κέντρο του βρίσκεται μια τεράστια μαύρη τρύπα γι' αυτό και η εσωτερική δομή του εμφανίζεται πολύπλοκη και ασυνήθιστη.


Tags: φύση , σχέσεις , τέχνη , αγάπη , Πίστη , ομορφιά , γιορτές , όνειρα , επιστήμη , θρησκεία , αστρονομία , έρωτας , Ενημέρωση , Ελλάδα , Video , μουσική , άνθρωπος , κοινωνία , σκέψεις , ΙΣΤΟΡΙΑ , Πολιτική

Σεισμός επιφανειακός 5.8 R στη Ν. Ζηλανδία

Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2011 8:47 πμ |
Off E. Coast of S. Island, N.Z.
Time: 2011-12-23 00:58:38.8 UTC
Magnitude: 5.8
Epicenter: 173.06°E 43.51°S
Depth: 4-10 km
Status: A - automatic

Event Map

Disclaimer: Unless revised by a geophysicist, automatically determined earthquake locations may be erroneous!

Epicenter location in Google Maps

Tags: σχέσεις , περιβάλλον , αγάπη , Πίστη , ομορφιά , γιορτές , όνειρα , διάστημα , επιστήμη , θρησκεία , αστρονομία , έρωτας , Ενημέρωση , Ελλάδα , Video , μουσική , άνθρωπος , κοινωνία , σκέψεις , ΙΣΤΟΡΙΑ , Πολιτική

Μαργαριτάρια στον ουρανό της Περσίας

Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2011 9:41 μμ |

geminid_golestaneh_900.jpgPhoto:Arman Golestaneh

Μερικά πράγματα αρχίζουν ως κόκκοι άμμου. Κλεισμένος σ' ένα στρείδι ένας κόκκος άμμου μεγαλώνει σαν ένα ιριδίζων μαργαριτάρι, όμορφο και λαμπερό στο βλέμμα. Εκσφεντονίζεται με ταχύτητα μεγάλη από τον αστερισμό των Διδύμων, έστω φαινομενικά, σαν σε όνειρο με 35 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο να σκίζει την ατμόσφαιρα πάνω από την Περσία. Δεξιά της εικόνας επιβλητικός ο αστυερισμός του Ωρίωνα. Τι παράξενα ονόματα που έχουν τ' αστέρια του. Αλνιλάμ, Αλνιτάκ, Μιντάκα, Ρίγκελ, Μπετελγκέζ, ενώ αριστερά δεσπόζει το άστρο του Σείριου.  

Είναι ένας τρόπος να ταξιδέψουμε νοερά τις νύχτες του χειμώνα.

Tags: φύση , σχέσεις , περιβάλλον , τέχνη , αγάπη , άνθρωπο , γιορτές , όνειρα , διάστημα , επιστήμη , θρησκεία , αστρονομία , έρωτας , Ενημέρωση , Ελλάδα , Video , άνθρωπος , κοινωνία , σκέψεις , ΙΣΤΟΡΙΑ , Πολιτική

Σήμερα 22-12-2011 έχουμε το χειμερινό ηλιοστάσιο

Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2011 8:00 πμ |
UTC Date and Time of
Solstice
[1]
year Solstice
June
Solstice
Dec
day time day time
2007 21 18:06 22 06:08
2008 20 23:59 21 12:04
2009 21 05:46 21 17:47
2010 21 11:28 21 23:38
2011 21 17:16 22 05:30
2012 20 23:09 21 11:12
2013 21 05:04 21 17:11
2014 21 10:51 21 23:03
2015 21 16:38 22 04:48

 

Credit: NASA

 Equinox solstice cycle

Η νύχτα της Πέμπτης 22 Δεκεμβρίου, η πρώτη «επίσημη» νύχτα του χειμώνα, θα είναι η μεγαλύτερη του έτους, καθώς θα έχει διάρκεια 14 ωρών και 29 λεπτών.

Την ημέρα εκείνη ο Ήλιος θα φθάσει στο σημείο της ετήσιας τροχιάς του που ονομάζεται «Χειμερινό Ηλιοστάσιο», οπότε αρχίζει και επίσημα η εποχή του χειμώνα.

Το Χειμερινό Ηλιοστάσιο δεν «πέφτει» πάντα την ίδια ημερομηνία από ημερολογιακής πλευράς, αλλά κυμαίνεται μεταξύ της 20ής και της 23ης Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με το διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύση Σιμόπουλο, η τελευταία φορά που το Χειμερινό Ηλιοστάσιο έπεσε στις 23 Δεκεμβρίου ήταν το 190, ενώ η επόμενη θα είναι το 2303.

Το χειμερινό ηλιοστάσιο συμβαίνει ακόμη πιο σπάνια την 20ή Δεκεμβρίου, με την επόμενη φορά να είναι το 2080. Οι ημερολογιακές αυτές διακυμάνσεις οφείλονται στο Γρηγοριανό Ημερολόγιο, του οποίου το κάθε έτος έχει 365 ημέρες, εκτός από τα δίσεκτα έτη που έχουν 366 ημέρες.

Η Γη συμπληρώνει μία πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο σε περίπου 365,25 ημέρες. Κάθε μέρα η Γη βρίσκεται σε διαφορετική θέση από αυτήν που βρισκόταν την προηγουμένη, με αποτέλεσμα η διάρκεια των ημερών και των νυχτών να αυξομειώνεται μέσα στο έτος.

Στις 22-23 Σεπτεμβρίου, όταν ο ήλιος φτάνει στο φθινοπωρινό ισημερινό σημείο, υπάρχει ίση μέρα και νύχτα, αλλά στη συνέχεια σταδιακά αυξάνεται η «επικράτεια» της νύχτας σε βάρος της ημέρας. Στις 21-22 Δεκεμβρίου, ο ήλιος φθάνει στο νοτιότερο σημείο της τροχιάς του, που ονομάζεται χειμερινό ηλιοστάσιο. Από την ημέρα αυτή αρχίζει ο χειμώνας, ενώ στη συνέχεια ο ήλιος αρχίζει και πάλι να σκαρφαλώνει κάθε μέρα όλο και πιο ψηλά στον ουρανό, με αποτέλεσμα η ημέρα να κερδίζει ξανά το χαμένο «έδαφος» ώσπου στην εαρινή ισημερία της άνοιξης το φως και το σκοτάδι έχουν ίση διάρκεια.

Στη διάρκεια του χειμώνα, οι ακτίνες του Ήλιου πέφτουν πάνω στο βόρειο ημισφαίριο της Γης με πλάγιο τρόπο, γι' αυτό υπάρχει χειμώνας, ενώ το αντίθετο συμβαίνει στο νότιο ημισφαίριο, όπου εκεί υπάρχει καλοκαίρι. Στη διάρκεια της άνοιξης ο Ήλιος βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον ισημερινό της Γης, οπότε και τα δύο ημισφαίρια δέχονται με τον ίδιο τρόπο της ζωογόνες ακτίνες του Ήλιου. Στη διάρκεια του καλοκαιριού ο Ήλιος ευνοεί το βόρειο ημισφαίριο, καθώς οι ακτίνες του πέφτουν πάνω μας περισσότερο κάθετα, οπότε ενώ εμείς έχουμε καλοκαίρι, στο νότιο ημισφαίριο έχουν χειμώνα.

Ο Ήλιος λατρεύτηκε από τους αρχαίους σαν θεός, καθώς θεωρείτο ο δημιουργός των εποχών του έτους και των κυκλικών εναλλαγών που σχετίζονται με αυτές, από τη σπορά ως τη βλάστηση και από την ανθοφορία ως τη συγκομιδή, όπως αναφέρει ο κ.Σιμόπουλος.

Έτσι, όλοι ανεξαιρέτως οι λαοί καθιέρωσαν προς τιμή του Ήλιου διάφορες γιορτές, ιδιαίτερα στο μεταίχμιο των εναλλαγών από τη μια εποχή στην άλλη.

Σχεδόν παντού, οι μεγαλύτερες γιορτές γίνονταν στην εποχή του χειμερινού ηλιοστάσιου, που θεωρείτο η γιορτή της γέννησης του Ήλιου. Κεντρική σημασία για τους Ρωμαίους είχε η γιορτή του «αήττητου ηλίου» στις 25 Δεκεμβρίου, όταν εορταζόταν το γεγονός ότι ο ήλιος άρχιζε και πάλι να ανεβαίνει στον ουρανό και έτσι να μεγαλώνουν οι ημέρες.

Όπως επισημαίνει ο διευθυντής του Πλανηταρίου, οι πρώτοι χριστιανοί, που ήταν εκτός νόμου στη Ρώμη, κατέφευγαν κρυφά στις κατακόμβες τους, όπου αποφάσισαν να γιορτάζουν τα Χριστούγεννα την ίδια ημερομηνία, στις 25 Δεκεμβρίου, όταν οι Ρωμαίοι ήσαν απασχολημένοι με τις δικές τους γιορτές των Σατουρναλίων.

Το χειμερινό ηλιοστάσιο δεν συμβαίνει σήμερα στις 25 Δεκεμβρίου, όπως στην εποχή του Χριστού, αλλά στις 22 Δεκεμβρίου, επειδή αντικαταστάθηκε το παλαιότερο Ιουλιανό Ημερολόγιο, που είχε εισάγει ο Ιούλιος Καίσαρ από το 44 π.χ. και το οποίο είχε θεσπίσει το χειμερινό ηλιοστάσιο στις 25 Δεκεμβρίου, αλλά έχανε μία ημέρα κάθε 128 χρόνια.

Το 1582, ο Πάπας Γρηγόριος ΙΓ' εισήγαγε ένα νέο ημερολόγιο, που πήρε το όνομά του (Γρηγοριανό) και το οποίο χάνει μόνο μία ημέρα στα 4.000 χρόνια.

Tags: σχέσεις , περιβάλλον , αγάπη , Πίστη , ομορφιά , γιορτές , όνειρα , διάστημα , επιστήμη , θρησκεία , αστρονομία , έρωτας , Ενημέρωση , Ελλάδα , Video , μουσική , άνθρωπος , κοινωνία , σκέψεις , ΙΣΤΟΡΙΑ , Πολιτική

Εφτάψυχος ο κομήτης Lovejoy!

Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2011 8:56 πμ |

http://www.youtube.com/watch?v=gOCBiTAMbZk


Από 15-12-2011 παρατηρούμε το απίστευτο φαινόμενο του κομήτη Lovejoy, που κατάφερε να επιζήσει της καυτής ατμόσφαιρας του άστρου μας,. περνώντας από το περιήλιο στα 140.000 χιλιόμετρα, στην πλησιέστερη απόσταση από τον ήλιο, όπου οι επιστήμονες περίμεναν, όπως συνήθως,  να διαλυθεί σε κομματάκια και να λιώσει μέσα στο πυρ του Ήλιου. Αντίθετα, ο κομήτης πέρασε και ανασύστησε και την κομμένη... προσωρινά ουρά του, όπως βλέπουμε και στα βίντεο, το δεύτερο από το Solar Dynamic Observatory (ένα από τα δυο ηλιακά παρατηρητήρια). Tο πρώτο και τρίτο βίντεο από το SOHO-Solar Heliospheric Observatory.

Tags: φύση , σχέσεις , περιβάλλον , αγάπη , ομορφιά , γιορτές , όνειρα , διάστημα , επιστήμη , θρησκεία , αστρονομία , έρωτας , Ενημέρωση , Ελλάδα , Video , μουσική , άνθρωπος , κοινωνία , σκέψεις , ΙΣΤΟΡΙΑ , Πολιτική

Σεισμός μεγάλος στη Ν.Γουινέα 7.1 Ρίχτερ

Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2011 8:07 πμ |
F-E Region: Eastern New Guinea Reg., P.N.G.
Time: 2011-12-14 05:04:58.6 UTC+2 ώρες Ελλάδος
Magnitude: 7.1
Epicenter: 146.73°E  7.55°S
Depth: 129 km
Status: A - automatic

Event Map

Disclaimer: Unless revised by a geophysicist, automatically determined earthquake locations may be erroneous!

Epicenter location in Google Maps

Tags: σχέσεις , περιβάλλον , αγάπη , Πίστη , ομορφιά , γιορτές , όνειρα , διάστημα , επιστήμη , θρησκεία , αστρονομία , έρωτας , Ενημέρωση , Ελλάδα , Video , μουσική , άνθρωπος , κοινωνία , σκέψεις , ΙΣΤΟΡΙΑ , Πολιτική

Ο ουρανός και οι πλανήτες από 12 έως 18-12-2011

Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2011 6:45 πμ |

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)


Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου

Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου

alt

Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου

alt


Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου


Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου

Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου

Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου
alt

Με τον Κρόνο να φαίνεται καλά πριν το λυκαυγές, οι ερασιτέχνες αστρονόμοι αρχίζουν να τον φωτογραφίζουν. Στις 28 Νοεμβρίου, ο Tomio Akutsu από τις Φιλιππίνες τον φωτογράφησε με ένα 14 ίντσο τηλεσκόπιο όταν ο Κρόνος ήταν ψηλά στις 30°. Προσέξτε την ακανόνιστη άσπρη ζώνη στην Βόρεια Εύκρατη ζώνη. Ο Tomio Akutsu σημειώνει: "νομίζω ότι «βόρειο» φαινόμενο του Κρόνου συνεχίζεται", αναφερόμενος στην μεγάλη λευκή καταιγίδα που ξεκίνησε εκεί στο βόρειο μέρος του πλανήτη πριν από ένα χρόνο.


ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ


Tags: σχέσεις , περιβάλλον , αγάπη , Πίστη , ομορφιά , γιορτές , όνειρα , διάστημα , επιστήμη , θρησκεία , αστρονομία , έρωτας , Ενημέρωση , Ελλάδα , Video , μουσική , άνθρωπος , κοινωνία , σκέψεις , ΙΣΤΟΡΙΑ , Πολιτική

Ο Νέος Κυνηγός Πλανητών Ακούει στο Όνομα HARPS

Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2011 2:46 μμ |
Ο Νέος Κυνηγός Πλανητών Ακούει στο Όνομα HARPS

Της Αστροφυσικού Ελένης Χατζηχρήστου

Ο φασματογράφος HARPS, που έχει εγκατασταθεί στο τηλεσκόπιο διαμέτρου 3.6 μ του Νότιου Ευρωπαϊκού Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή, αποτελεί τον πιο επιτυχημένο κυνηγό εξωπλανητών που έχει ως τώρα κατασκευαστεί. Πρόσφατα ανακοινώθηκε η ανακάλυψη 50 νέων εξωπλανητών, συμπεριλαμβανομένων και 16 πλανητών που μοιάζουν πολύ με τη Γη μας. Μάλιστα ένας από αυτούς περιφέρεται εντός της αποδεκτής ζώνης γλυρω από το άστρο του, που έχει συνθήκες κατάλληλες για την ύπαρξη ζωής. Το 40% των άστρων γύρω από τα οποία ανακαλύφθηκαν πλανήτες μοιάζουν με τον Ήλιο μας και έχουν τουλάχιστον έναν μικρό πλανήτη, συγκρίσιμο σε μέγεθος με τη Γη.

alt
Εικ.1: Καλλιτεχνική αναπαράσταση ενός από τους εξωπλανήτες που ανακαλύφθηκαν από το HARPS , τον HD85512b, που έχει πετρώδη σύσταση.


Η διεθνής ομάδα που χρησιμοποιεί το HARPS καθοδηγείται από έναν βετεράνο του είδους, τον Ελβετό Michel Mayor που έχει μακρά ιστορία ανακάλυψης εξωπλανητών. Ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε έναν εξωπλανήτη το 1995 με τη μέθοδο της ακτινικής ταχύτητας, η οποία εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι ένας πλανήτης που περιστρέφεται γύρω από ένα άστρο μπορεί να το επηρεάσει βαρυτικά αλλάζοντας ελαφρά την ακτινική του ταχύτητα. Αλλαγή την οποία οι αστρονόμοι μπορούν να ανιχνεύσουν με τα υπερσύγχρονα όργανα παρατήρησης που διαθέτουν. Το HARPS χρησιμοποιεί ακριβώς αυτή την τεχνική κι μπορεί να ανιχνεύει μεταβολές στην ακτινική ταχύτητα που φτάνουν τα 4 χλμ/ώρα (ισοδυναμεί με το περπάτημα ενός ανθρώπου)! Ως τώρα έχει ανακαλύψει συνολικά 150 εξωπλανήτες μετά από εκατοντάδες νύκτες παρατηρήσεων.

alt
Εικ.2: Το άστρο HD 85512 γύρω από το οποίο ανακαλύφθηκαν πλανήτες γήινου τύπου.


Χρησιμοποιώντας τις παρατηρήσεις 376 άστρων παρόμοιων με τον Ήλιο μας, οι αστρονόμοι έχουν ήδη αποκτήσει εμπειρία στην ανίχνευση πλανητών γήινου τύπου. Τα πρώτα αποτελέσματα μιλούν για το 40% των άστρων αυτών. Μετά από την αναβάθμιση του το HARPS θα μπορέσει να διερευνήσει ειδικότερα την ύπαρξη πετρωδών πλανητών όπως η Γη. Σε πρόσφατη παρατηρησιακή έρευνα, επιλέχθηκαν 10 κοντινά άστρα ηλιακού τύπου για την αναζήτηση εξωπλανητών. Μετά από 2 χρόνια Ερευνών ανακαλύφθηκαν πέντε νέοι πλανήτες που έχουν μάζα μικρότερη από πέντε φορές εκείνης της Γης και βρίσκονται μέσα στα όρια της κατοικήσιμης ζώνης. Σε αυτούς τους πλανήτες θα ψάξουν τα μελλοντικά διαστημικά τηλεσκόπια για την ύπαρξη ζωής, ή συνθηκών κατάλληλων για την ανάπτυξή της (π.χ. οξυγόνο στην ατμόσφαιρά τους).

alt
Εικ.3: Η κατοικήσιμη ζώνη γύρω από άστρα, που μπορεί να φιλοξενήσει πλανήτες με ζωή.


Μια άλλη εντελώς διαφορετική μέθοδος ανίχνευσης εξωπλανητών είναι η μέτρηση της ελάττωσης του φωτός ενός άστρου, η οποία μπορεί να εκλειφθεί ως αποτέλεσμα της επισκίασής του από έναν πλανήτη ο οποίος τυχαίνει να περνάει μεταξύ του άστρου και του γήινου παρατηρητή τη στιγμή της παρατήρησης. Ο συνολικός αριθμός επιβεβαιωμένων εξωπλανητών με τη μέθοδο της ακτινικής ταχύτητας ανέρχεται σε 600. Με την τεχνική της έκλειψης έχουν βρεθεί ακόμη 1200 υποψήφιοι εξωπλανήτες από την αποστολή της NASA Kepler, οι οποίοι ως επί το πλείστον βρίσκονται μακρύτερα από τον Ήλιο σε σχέση με εκείνους που ανακαλύφθηκαν από τον HARPS.

alt
Εικ.4: Ο εξωπλανήτης Gliese581d (Courtesy ESA).


Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ανακάλυψη μιας άλλης Γης στο εγγύς μέλλον. Ένα πανομοιότυπο με το HARPS όργανο θα εγκατασταθεί στο Telescopio Nazionale Galileo των Καναρίων Νήσων, το οποίο θα αναζητήσει νέους εξωπλανήτες στο βόρειο ημισφαίριο. Ένα ακόμη όργανο, το ESPRESSO, θα εγκατασταθεί στο μεγάλο τηλεσκόπιο VLT του Νότιου Ευρωπαϊκού Αστεροσκοπείου (ESO) το 2016. Αυτό θα μπορεί να μετρήσει μεταβολές στην ακτινική ταχύτητα των άστρων με ακρίβεια της τάξης των 0.35 χλμ/ώρα, που είναι συγκρίσιμη με την μεταβολή της αντινικής ταχύτητας του Ήλιου που οφείλεται στην βαρυτική επίδραση της Γης! Αργότερα έναν ακόμη όργανο ακόμη μεγαλύτερων προδιαγραφών, το CODEX, θα κάνει την εμφάνισή του στο «εξαιρετικά μεγάλο τηλεσκόπιο» ELT της Χιλής.

alt
Εικ. 5: Καλλιτεχνική αναπαράσταση του άστρου Gliese581 και του πλανητικού συστήματος που ανακαλύφθηκε γύρω του.


Οι εξωπλανήτες που έχουν μάζα 1-10 φορές τη μάζα της Γης είναι αρκετά συχνοί γύρω από άλλα άστρα. Αν είναι πετρώδεις και διαθέτουν νερό, τότε είμαστε ίσως πολύ κοντά στην ανακάλυψη εξωγήινης ζωής. Οι επιστήμονες αισιοδοξούν οτι στα επόμενα 10-20 χρόνια πιθανότατα θα έχουμε ανακαλύψει όλους τους κατοικήσιμους πλανήτες στη γειτονιά του ηλιακού μας συστήματος. Τότε θα αρχίσει η ενδελεχής αναζήτηση των φασματοσκοπικών ενδείξεων ύπαρξης ζωής σε αυτούς.

Tags: σχέσεις , περιβάλλον , τέχνη , αγάπη , Πίστη , ομορφιά , γιορτές , όνειρα , διάστημα , ταξίδι , επιστήμη , θρησκεία , αστρονομία , έρωτας , Ενημέρωση , Ελλάδα , μουσική , κοινωνία , σκέψεις , ΙΣΤΟΡΙΑ , Πολιτική

Μεγάλος σεισμός στο Mexico 6.5 Ρίχτερ

Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2011 6:40 πμ |
F-E Region: Guerrero, Mexico
Time: 2011-12-11 01:47:20.2 UTC+2 ώρες
Magnitude: 6.6
Epicenter: 99.94°W  18.01°N
Depth: 10 km
Status: A - automatic

Event Map

Disclaimer: Unless revised by a geophysicist, automatically determined earthquake locations may be erroneous!

Epicenter location in Google Maps

Tags: φωτογραφίες , φύση , σχέσεις , περιβάλλον , Πίστη , γιορτές , όνειρα , ταξίδι , επιστήμη , θρησκεία , αστρονομία , έρωτας , Ενημέρωση , Ελλάδα , Video , άνθρωπος , κοινωνία , σκέψεις , ΙΣΤΟΡΙΑ , Πολιτική , φωτογραφία

Ολική έκλειψη Σελήνης αύριο 10-12-2011

Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2011 8:45 πμ |

Ολική έκλειψη Σελήνης, Σάββατο 10/12/2011http://youtu.be/iTIeUYKll2o

[Οι πληροφορίες είναι από τον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας (www.ofa.gr)]
Η τελευταία έκλειψη για το 2011 είναι σεληνιακή και δυστυχώς το μεγαλύτερο μέρος της θα είναι αόρατο από την Ελλάδα. Η στιγμή της μέγιστης έκλειψης θα είναι στις 16:32 ώρα Ελλάδος και τότε η Σελήνη θα μεσουρανεί στον Ειρηνικό Ωκεανό στο Γκουάμ.

alt

Φωτογραφία από την προηγούμενη έκλειψη Σελήνης τον Ιούνιο (Photograph by Babak Tafreshi)

Για την Ελλάδα, η Σελήνη θα ανατείλει στις 16:57 στιγμή που συμπίπτει με το τέλος της ολικότητας. Έτσι θα παρατηρήσουμε μόνο την μερική φάση της έκλειψης κατά την έξοδο της από την σκιά (και σε αρκετά φωτεινό ουρανό λόγω της δύσης του Ήλιου την ίδια ώρα) με την Σελήνη να βρίσκεται αρκετά χαμηλά, οπότε θα χρειάζεται ελεύθερος και χαμηλός ανατολικός ορίζοντας για την καλύτερη παρατήρηση.
alt
Οι χρόνοι της έκλειψης (σε ώρα Ελλάδας):

Είσοδος στην παρασκιά (Ρ1): 13:33
Είσοδος στην σκιά, αρχή μερικής έκλειψης (U1): 14:45
Αρχή ολικής έκλειψης (U2): 16:06
Μέγιστο έκλειψης: 16:32
Τέλος ολικής έκλειψης (U3): 16:57
Ανατολή Σελήνης: 16:57 (Αζιμούθιο 59,8 στον αστερισμό του Ταύρου)
Δύση Ηλίου: 17:00
Έξοδος από την σκιά, τέλος μερικής έκλειψης (U4): 18:17, ύψος Σελήνης: 12 μοίρες
Έξοδος από την παρασκιά, τέλος έκλειψης (Ρ4): 19:30, ύψος Σελήνης: 26 μοίρες

Μετάδοση της έκλειψης μέσω διαδικτύου:
Γερμανία: http://www.astronation.net/webcam/10022/344/lunar-eclipse-rise.html
Ινδία: http://www.livestream.com/swansiliguri
Ινδία: http://aaadelhi.org/
Φιλιππίνες: http://www.ustream.tv/user/astrocamp_ph
Νέα Ζηλανδία: http://www.ustream.tv/channel/astronomy-aotearoa
SLOOH SpaceCamera: http://www.slooh.com/lunar-eclipse/index.php
StarGazersOnline.org: http://www.stargazersonline.org/webcast/ 

Tags: σχέσεις , περιβάλλον , αγάπη , Πίστη , ομορφιά , γιορτές , όνειρα , διάστημα , επιστήμη , θρησκεία , αστρονομία , έρωτας , Ενημέρωση , Ελλάδα , Video , μουσική , άνθρωπος , κοινωνία , σκέψεις , ΙΣΤΟΡΙΑ , Πολιτική

Ουρανός και Αστρονομικά Φαινόμενα Δεκέμβριος 2011

Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2011 1:26 μμ |

Γράφει η Αστροφυσικός Ελένη Χατζηχρήστου

alt
Εικ. Ουρανος: Ο ουρανός του Δεκεμβρίου για το γεωγραφικό μήκος και πλάτος της Αθήνας (15/12/2011 21:00 UTC). (Credit: http://space.about.com)

Αυτό το Μήνα..

Το Χειμερινό Ηλιοστάσιο στις 21 Δεκεμβρίου σηματοδοτεί την καρδιά του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη μας. Η ημέρα έχει την μικρότερη διάρκεια του έτους και η νύκτα τη μεγαλύτερη. Ο ήλιος φαίνεται να απέχει τη μέγιστη απόσταση από τον βόρειο πόλο οπότε και μένει λιγότερο χρόνο στον ουρανό. Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει στο νότιο ημισφαίριο όπου αυτή η ημέρα αποτελεί την καρδιά του καλοκαιριού και ονομάζεται Θερινό Ηλιοστάσιο. Αυτό τον Δεκέμβριο έχουμε δύο βροχές διαττόντων και μια ηλιακή έκλειψη ορατή από το μεγαλύτερο μέρος της υδρογείου.

alt

Εικ. Υάδες: Τα αστρικά σμήνη των Υάδων και Πλειάδων σε μια εκτυπωσιακή φωτογράφηση (Copyright: Alson Wong).


Βροχές Διαττόντων

Στις 7 Δεκεμβρίου αρχίζει η βροχή των Διδυμίδων που κορυφώνεται στις 14 Δεκεμβρίου. Μια εντυπωσιακή βροχή με περισσότερους από 75 διάττοντες την ώρα. Προέρχονται από πρότερο πέρασμα του αστεροειδή Φαέθωνα.

Οι Αρκτίδες αρχίζουν στις 17 Δεκεμβρίου και κορυφώνονται στις 23 του μήνα, αλλά ακόμη και τότε δεν περιμένουμε πάνω από 5 διάττοντες την ώρα. Αυτή η βροχή διαττόντων προέρχεται από τον κομήτη Tuttle και το φαινόμενο ακτινοβόλο σημείο τους είναι στη Μικρή Άρκτο.

Πλανήτες
Ο Δίας και η Αφροδίτη είναι οι δύο λαμπρότεροι πλανήτες που κοσμούν τον ουρανό του Δεκεμβρίου. Η Αφροδίτη λάμπει εντυπωσιακά στον δυτικό ορίζοντα μετά τη Δύση του ήλιου, στον αστερισμό του Τοξότη, με αστρονομικό μέγεθος -4 και κάθε νύκτα ανεβαίνει όλο και ψηλότερα στον ουρανό, ένα πραγματικό «άστρο Χριστουγέννων». Ο Δίας, με αστρονομικό μέγεθος -2.7, βρίσκεται ψηλά στον ανατολικό ουρανό κατά το πρώτο μισό της νύκτας, ενώ κάθε βράδυ μετακινείται πιο δυτικά μεταβαίνοντας στη διάρκεια του μήνα από τον Κριό στους Ιχθείς. Στις 5 και 6 του μήνα ο πλανήτης θα βρεθεί κοντά στη Σελήνη.

Από τους υπόλοιπους πλανήτες, ο Ερμής θα είναι ορατός στον ανατολικό ορίζοντα την αυγή, από 10 ως 31 Δεκεμβρίου, στον αστερισμό του Σκορπιού. Ο Άρης θα είναι ορατός το δεύτερο μισό της νύκτας στον νοτιοανατολικό ουρανό στον αστερισμό του Λέοντα. Ο Κρόνος θα φαίνεται πριν την αυγή στον ανατολικό ουρανό, στον αστερισμό της Παρθένου κοντά στο λαμπρότερο άστρο της Στάχυ. Ο Ουρανός θα είναι ορατός με κιάλια ψηλά στο νότιο ουρανό, κοντά στον Δία, το πρώτο μισό της νύκτας. Ο μακρινός Ποσειδώνας, με αστρονομικό μέγεθος 7.9 θα βρίσκεται στον δυτικό ουρανό τις πρώτες βραδινές ώρες, στον αστερισμό του Υδροχόου.

alt
Εικ. Πλανητες: Στις 21 Δεκεμβρίου, ο Κρόνος θα πλησιάσει τον Στάχυ της Παρθένου και την Σελήνη ενώ στον ορίζοντα θα είναι ορατός και ο Ερμής.


Σελήνη

Πρώτο τέταρτο στις 2 Δεκεμβρίου, Πανσέληνος στις 10, τελευταίο τέταρτο στις 18 Δεκεμβρίου και Νέα Σελήνη στις 24 Δεκεμβρίου. Η Σελήνη θα βρίσκεται στην μακρινότερη στη Γη απόστασή της (απόγειο) στις 6 Δεκεμβρίου και στην κοντινότερη απόστασή της (περίγειο) στις 22 Δεκεμβρίου. Στις 10 Δεκεμβρίου θα σημειωθεί ολική Σεληνιακή έκλειψη ορατή από το μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης, την ανατολική Αφρική, της Ασία, την Αυστραλία, τον Ειρηνικό Ωκεανό και τον Καναδά.

alt
Εικ. Σεληνη: Με ένα μικρό τηλεσκόπιο στις αρχές του μήνα μπορείτε να θαυμάσετε τον κρατήρα Πλάτωνα και την κοιλάδα των Άλπεων.

Αναλυτικό Αστρονομικό Ημερολόγιο
1 Δεκεμβρίου: Ο Ποσειδώνας 6ο νότια της Σελήνης.
2 Δεκεμβρίου: Πρώτο Τέταρτο Σελήνης.
4 Δεκεμβρίου: Ο Ερμής σε εσωτερική σύνοδο με τον ήλιο.
6 Δεκεμβρίου: Η Σελήνη στο απόγειο (405.414 χλμ). Ο Δίας 5ο νότια της Σελήνης.
9 Δεκεμβρίου: Η Σελήνη κοντά στο αστρικό σμήνος των Πλειάδων.
10 Δεκεμβρίου: Πανσέληνος. Ολική Σεληνιακή έκλειψη. Η Σελήνη κοντά στον Αλδεμπαράν.
14 Δεκεμβρίου: Η Σελήνη κοντά στο αστρικό σμήνος Κυψέλη. Κορύφωση της βροχής των Διδυμίδων.
16 Δεκεμβρίου: Η Σελήνη κοντά στον Βασιλίσκο.
18 Δεκεμβρίου: Τελευταίο Τέταρτο Σελήνης.
20 Δεκεμβρίου: Η Σελήνη κοντά στον Στάχυ και τον πλανήτη Κρόνο.
22 Δεκεμβρίου: Χειμερινό ηλιοστάσιο. Ο Ερμής 7ο βόρεια του Αντάρη. Η Σελήνη στο περίγειο (364.800 χλμ).
23 Δεκεμβρίου: Ο Ερμής σε μέγιστη αποχή (22ο) από δυσμάς. Ο Ερμής 3ο βόρεια της Σελήνης.
24 Δεκεμβρίου: Νέα Σελήνη.
26 Δεκεμβρίου: Ο αστεροειδής NEO2000YA πλησιάζει σε απόσταση ισοδύναμη με 2.9 φορές την απόσταση Γης-Σελήνης.
27 Δεκεμβρίου: Η Σελήνη κοντά στην Αφροδίτη.
29 Δεκεμβρίου: Ο Ποσειδώνας 6ο νότια της Σελήνης.

alt
Εικ. Οριζοντας: Ο ορίζοντας του Δεκεμβρίου, κοιτώντας ανατολικά, για το γεωγραφικό μήκος και πλάτος της Αθήνας (15/12/2011 21:00 UTC). (Credit:
http://space.about.com)

Tags: σχέσεις , περιβάλλον , αγάπη , Πίστη , ομορφιά , γιορτές , όνειρα , διάστημα , επιστήμη , θρησκεία , αστρονομία , έρωτας , Ενημέρωση , Ελλάδα , Video , μουσική , άνθρωπος , κοινωνία , σκέψεις , ΙΣΤΟΡΙΑ , Πολιτική

Ο ουρανός και οι πλανήτες από 5 έως 11-12-2011

Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2011 12:07 πμ |

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)
Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου

Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου

Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου

alt
Τα βουνά Rόmker  αποτελούν μια ξεχωριστή θέα πάνω στη σελήνη το βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου. (Consolidated Lunar Atlas/UA/LPL)

Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου

Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου

Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου

alt
Ολική έκλειψη σελήνη. Φωτογραφία από τον Λουκαΐδη Χριστόδουλο.


Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου
alt

Στις 2 Δεκεμβρίου, ο Άρης ήταν 7,1" και σε φάση gibbous όταν ο Sean Walker φωτογράφησε τον Άρη. Ο βόρειος πόλος του πλανήτη ξεχωρίζει καθαρά. (Ο νότος είναι προς τα πάνω).  Ο Sean Walker χρησιμοποίησε ένα κατοπτρικό τηλεσκόπιο 12,5 ιντσών και την βιντεοκάμερα DMK21AU618.


ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ


Tags: σχέσεις , περιβάλλον , αγάπη , Πίστη , ομορφιά , γιορτές , όνειρα , ταξίδι , επιστήμη , θρησκεία , αστρονομία , έρωτας , Ενημέρωση , Ελλάδα , Video , μουσική , άνθρωπος , κοινωνία , σκέψεις , ΙΣΤΟΡΙΑ , Πολιτική
Νεότερα »

Tags